Galblaas verwijderen

Wat is een galblaas?

De galblaas is een klein orgaan die het spijsverteringsstelsel helpt. In de galblaas wordt de gal, die door de lever wordt geproduceerd, opgeslagen. De galblaas is peervormig bij de lever. De galblaas is niet zo groot, namelijk ongeveer 8 cm lang en 4 cm breed. De belangrijkste functie van de galblaas is het concentreren van gal. De gal is een spijsverteringsvloeistof die door de lever wordt afgescheiden. De galblaas zorgt dat de vetten van etenswaar worden geƫmulgeerd. Tevens zorgt de galblaas voor neutralisatie van het verteerde voedsel.

Symptomen van een zieke galblaas

De symptomen van zieke galblaas zijn vaak het hebben van scherpe pijn bij de buik, misselijkheid, problemen met de ontlasting, duizeligheid, bloedarmoede, geelzucht, een zeer vol gevoel van de buik na maaltijd en acne. Niet alle symptomen van aanwezig te zijn bij het hebben van een galblaasziekte. Ook het niet te betekenen dat het hebben van enkele symptomen direct leidt tot de conclusie van de aanwezigheid van een galblaasziekte.

Oorzaken van een galblaasziekte

Een verkeerde voeding kan leiden tot een galblaasziekte. Het eten van te veel suiker kan een oorzaak zijn. Ook vettig eten kan leiden tot een galblaasziekte. Naast deze factoren kan ook erfelijkheid een rol spelen. Ook het hebben van een slechte gezondheid, stress en een slechte houding kunnen oorzaken van een ziek galblaas.

Redenen voor de galblaas verwijdering

De operatie van galblaas verwijderen wordt vast voor verschillende redenen. Zo wordt de galblaas verwijderd wanneer een persoon last heeft van galstenen. Ook het hebben van galblaaskanker kan een reden zijn tot een verwijdering van de galblaas. Ook een galblaasontsteking of een galwegontsteking kan een reden zijn het besluit van een galblaas verwijderen.

Galblaas verwijdering

Wanneer toch besluit wordt gekomen dat een galblaas verwijderd moet worden wordt er overgegaan naar een operatie. De operatie van galblaas verwijderen heet Cholecystectomie. Complicaties van deze operatie zijn nauwelijks aanwezig. De operatie is een relatief simpele ingreep waarbij de galblaas chirurgisch wordt verwijderd, door een opening te maken. De galblaas wordt verwijderd en het gal zou vervolgens direct worden afgescheiden bij de darm van de leverbuizen. Wanneer u een galblaasoperatie heeft ondergaan en u krijgt last van diarree of van andere kenmerken die u zorgen baren, dan is het raadzaam om uw huisarts raad te plegen of uw behandelend arts.

Comments are closed.