Galstenen

Eén van de redenen voor een galblaas verwijderen is het hebben van galstenen. Wat zijn galstenen en hoe kunt u galstenen krijgen? Wat zijn de symptomen bij het hebben van galstenen?

Galstenen komen bij ongeveer 1 op de 20 mensen voor, met name bij te dikke vrouwen van middelbare leeftijd, en is dus een veelvoorkomende oorzaak tot het besluit van een galblaas verwijderen.

Wat zijn galstenen?

Zoals gezegd kan een reden voor een galblaas verwijderen zijn het hebben van galstenen. Logischerwijs is het dan ook zo dat de galstenen in een galblaas zitten. De galstenen ontstaan in de galblaas. De vorming van galstenen kan variëren tot kleine galstenen, maar ook grote galstenen. De gemiddelde galsteen is ongeveer 2 centimeter, maar galstenen kunnen dus ook een in een groter formaat zijn. De galstenen zijn niet van steen, maar voelen wel degelijk hard aan. De grootste bestaanddeel van de galsteen is cholesterol. Andere bestanddelen van de galstenen zijn de kalkzouten en bilirubine. Veel mensen hebben galstenen, maar niet iedereen heeft ook daadwerkelijk last van deze galstenen. Meestal geeft het hebben van galstenen gaan klachten, maar stenen die de galgangen tussen de lever, galblaas en dunne darm blokkeren, kunnen erg pijnlijk zijn en soms gevaarlijk zijn.  Een risico voor het hebben van galstenen is wel de galblaasontsteking.

Galstenen oorzaken

De wetenschap is er nog niet helemaal over uit wat de oorzaken zijn van galstenen. De wetenschappen geven galstenen oorzaken aan op het gebied van erfelijkheid, maar ook een ongezond leven zou kunnen leiden tot galstenen. Een ongezond leven is dan in deze context het hebben van overgewicht (teveel vettig eten) of juist wanneer er onverantwoord snel en drastisch gewicht verloren wordt. Ook zeggen wetenschappers dat de oorzaak van galstenen bij vrouwen kan liggen bij het gebruik van de pil. Tot slot wordt de oorzaak van galstenen gevonden in ouderdom.

Galstenen symptomen

Zoals eerder vermeld hebben veel mensen galstenen, maar ervaren hier geen last van. Galstenen kunnen een hevige, plotselinge pijn veroorzaken die uren kan aanhouden. De pijn ontstaat meestal vlak na het eten. Hij begint rechts boven in de buik en kan uitstralen naar de rug of het rechter schouderblad. De pijn kan gepaard gaan met koorts en misselijkheid. Als de pijn minder wordt, kan die nog enige tijd licht nazeuren. Als uw galgang door een steen wordt geblokkeerd, kunnen uw huid en het wit van uw ogen geel worden (geelzucht). U kunt koorts krijgen en de ontlasting kan licht en stopverfkleurig worden. Wanneer er wel klachten zijn, zijn dit ook de symptomen. De symptomen van galstenen zijn in het kort samengevat:

 • Buikpijn
 • Een gele huid en oogwit
 • Urine is bruin
 • Koorts
 • Boeren
 • Misselijkheid

Niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn, maar wanneer u toch een symptoom of meerdere heeft is het raadzaam om een dokter te raadplegen.

Ouderen en vrouwen lopen een hoger risico, vooral vrouwen die zwanger zijn of die oestrogenen of de pil gebruiken. De kans op galstenen is groter als:

 • U te dik bent of recent bent afgevallen.
 • In uw familie galstenen voorkomen.

Ga naar uw huisarts als u vaker aanvallen hebt of hevige pijn. Zoek onmiddellijk hulp als uw huid geel wordt of als u koorts krijgt bij een aanval.

Galstenen behandeling

Mensen die geen klachten hebben van hun galstenen hebben vaak ook geen behandeling nodig. Wanneer er wel klachten zijn bij het hebben van galstenen, moet er een behandeling worden toegepast. Afhankelijk van de situatie zijn er volgende behandelmethodes:

 • Galstenen dieet
 • Medicatie
 • Verwijderen van de galstenen met een endoscopie
 • Verwijderen van de galstenen en galblaas (cholecystectomie)

Galblaas verwijderen is de meest voorkomende ingreep bij het hebben van erge klachten door galstenen.

Wat kunt u zelf doen om pijnaanvallen te voorkomen?

Voorkom galstenen en voorkom daarbij de kans op het galblaas verwijderen. Galstenen kunnen enigszins worden vermeden door:

 • Vetrijk voedsel te vermijden.
 • Eet kleinere maaltijden.

Comments are closed.